Pohjanmaan Raskasvaruste raskaan kaluston korjaamona ja päällirakentajana mukana Top Truck ketjussa.

Kuljetusyrittäjiä kalustoasioissa palveleva Pohjanmaan Raskasvaruste Oy on alkuperäisen ajatuksen mukaan asia, paikka ja tekijä, joka tulee mieleen, kun yrityksellä on kuljetuskalustoon liittyviä tarpeita, olivat ne sitten hankintaan, varusteluun, huoltoon, korjaamiseen tai katsastamiseen liittyviä. Toiminnot perustuvat kumppanuuteen, jolloin yhteydenpito on luontevaa ja selkeää.

Kalusto tuottavaksi kaikin tavoin

Vuonna 2017 rakennetut korjaamotilat ovat nykyaikaiset ja selkeät. Tilat on ammattitaitoisesti suunniteltu tukemaan eri toimintoja omina ”osastoinaan”. Korjaamon sisäänkäyntinä toimii monipuolinen raskaankaluston varaosamyymälä, josta asiakas löytää niin polttimot ja pyyhkijänsulat kuin laakerit aina moottorin tiivisteisiin asti. Palvelutiskillä palvellaan sisään tulevia asiakkaita sekä korjaamolla työskentelevää henkilökuntaa ja tilataan tarvittavat varaosat todella ammattitaitoisesti. Trukkivarastosta löytyvät akseleiden varaosat yleisimpiin autoihin ja perävaunuihin, eli jarru-, laakeri- ja jousitustarpeisiin on nopea apu tiedossa. Löytyypä varastosta jopa joitain uusia akseleitakin perävaunuihin. Korjaamolla on osaamista myös asiakkaalle uuden kaluston suunnitteluun ja mahdolliseen kaluston muutostarpeeseen.

Korjaamohalli on jaettu selkeästi omiksi osastoikseen. Hallista löytyvät omat alueensa metallirakenteiden työstöön, moottori-, perä-, kytkin-, vaihteistoremontteja varten, akselistojen huoltoa varten sekä oma erillinen tila katsastuksen valmisteluun. Metallirakenteiden työstöä varten korjaamotilassa on oma alue, jossa on lattiaan valetut kiskot mittaamisen ja vetämisen avuksi. Yleisimpiä valmisteita ovat päällirakenteet, nostureiden asennukset, akselilisäykset, akselivälimuutokset sekä rungon oikaisut. Yhteen korjaamon parteen on upotettu lattiaan ajosiltanostin, jonka nostokapasiteetti on 35 tn. Nostin on päivittäisessä käytössä ja takaa sujuvan, helpon ja nopean työskentelyn mm. perä- ja kytkinremonteissa.

Reunassa on omaksi tilakseen eristetty 32 metriä pitkä huoltokuilulla varustettu hallin osa, jossa tehdään pääosin katsastukseen valmistavaa palvelua. Täällä hoituvat esimerkiksi jarrujärjestelmien, ajopiirturien ja nopeudenrajoittimien tarkastus ja testaus, päästömittaukset ja OBD-järjestelmän testaukset. Yrityksen henkilökunnasta löytyy neljä A-jarrulupakoulutuksen käynyttä henkilöä. Tällä hetkellä asiakas katsastaa ajoneuvonsa valitsemassaan paikassa. Yrityksellä on niin sanotusti etuovi avoimena, eli paikka olemassa ja puitteet valmiina katsastushenkilölle tai -yritykselle.

Kokonaisvaltaista raskaankaluston osaamista ja palvelua

Sijainnin vuoksi yritys on pyrkinyt vastaamaan asiakkaiden tarpeisiin mahdollisimman laajasti. Korjaamo- ja varaosapalveluiden lisäksi yrityksestä löytyy myös hydrauliosaamista. Hydrauliosastolla on satsattu selkeään ja monipuoliseen hydraulitarvikkeiden, letkujen, liittimien ja muiden tarvikkeiden varastointiin. Tälläkin osastolla tilat on suunniteltu harkiten, ja ne mahdollistavat esimerkiksi puunosturin ajon sisään halliin, jolloin työkohde saadaan työskentelypisteen välittömään läheisyyteen. Yritys kykenee vastaamaan myös asiakkaan kuormatilaa koskeviin muutoksiin. Uusien ja käytettyjen autojen päällirakenteiden sekä kuormankäsittelylaitteiden eli esimerkiksi koukkuvaihtolavalaitteiden, kuormausnostureiden, kappaletavaranostureiden ja takalaitanostimien asennukset kuuluvat tuotettaviin palveluihin.

Yrityksellä on myös muun muassa tähän liittyen merkkiedustusta, mainittakoon PM-kappaletavaranosturit ja Hyvalift-koukkuvaihtolavalaitteet ja molempiin tietysti Hydro Leduc hydraulipumput. Sitoutunut ja osaava henkilökunta on korjaamotoiminnassa ensiarvoisen tärkeää. Yritys on onnistunut saamaan ympärilleen ryhmän, josta löytyy erittäin laaja-alainen erityisosaamistaito. Jokaisella tekijällä on oma osaamisalue hoidettavanaan, mutta kaikki tekijät kykenevät kuitenkin myös paikkaamaan toisiaan. Tällä tavalla tieto ja osaaminen karttuvat myös työnteon muodossa.

Yhteistyön voimaa

Yrityksen tiloissa on myös maalaustoimintaa naapurikylästä Kortjärveltä. S.A. Airbrush Saloonin Simon Ahlsved toteuttaa mm. kuorma- autojen maalauksia ammattitaidolla. Erityisosaaminen tulee esiin upeissa ohjaamoiden erikoismaalauksissa. Yhteistyötä pidetään yrityksessä suuressa arvossa. Hinauspalveluissa luotetaan niin ikään naapurikunnassa Teerijärvellä toimivan Hinauspalvelu Nykänen & Lindskog Oy:n ammattitaitoon. He tuovat ”potilaan” esimerkiksi yöllä korjaamoon sisälle sulamaan, ja aamulla on vikadiagnoosikin jo puhelimessa viestinä.

Yrittäjäkokemusta korjaamo- ja kuljetusalalta on jo yli 15 vuoden ajalta. Molemmat toimialat tukevat vahvasti toisiaan sekä tuovat arvokkaita käyttäjäkokemuksia. Koivunen Oy:n tukkuasiakkuus sekä Top Truck -jäsenyys ovat nykyään jo itsestäänselvyys lähes 20 vuoden raskaan kaluston varaosien tilaajakokemuksen kautta.