Kuhmon raskaskone on ensimmäisiä Top Truck -ketjukorjaamoita

Kuhmon Raskaskone Oy on raskaankaluston ja henkilöautojen monimerkkikorjaamo Kuhmossa. Yritys on perustettu vuonna 2000 urakoitsija Alpo Heikkisen toimesta. Yrityksen alkutaipaleella korjaamossa oli kolme asentajaa ja yksi työnjohtaja. Tänä päivänä yritys työllistää neljätoista alan ammattilaista ja yrittäjän. Sitoutunut ja osaava henkilökunta on ensiarvoisen tärkeä yrityksen toiminnan kannalta, ja henkilökunnan kouluttamiseen panostetaan mahdollisuuksien mukaan.

Top Truck -korjaamoketjussa Kuhmon Raskaskone Oy on ollut alusta asti, eli vuodesta 2017. Tästä on ollut yritykselle paljon apua varaosien hankinnassa, teknisten tietojen sekä koulutuksien saamisessa. Vuonna 2016 yrityksessä tehtiin sukupolvenvaihdos ja johtoon astui Alpon poika, jo nuoresta alalle kasvanut Janne-Pekka Heikkinen. Korjaamohalleja ja varaosamyymälää on laajennettu kasvaneen tarpeen mukaan useaan kertaan, ja viimeisin laajennus saatiin käyttöön vuonna 2019.

Raskaankaluston remonttipuolella tehdään lähes kaikki remontit: moottorit, voimansiirto, jarrut, alusta, jarruajot, sähkötyöt, piirturit. Näitä päivittäisiä töitä johtaa työhön osallistuva työnjohto haalarit päällä. Käytössä ovat mm. Boschin ja Autocomin testerit, ABS/EBS-asennus ja huollot KnorrBremse- ja Wabco-ohjelmistoilla. A-jarruluvallisena ja Db-piirturilupien myötä tehdään asiakkaille katsastustarkastukset niin sanotusti leimaa vaille valmiiksi. Tiloissa olisi valmius aloittaa myös raskaankaluston katsastus tulevaisuudessa, toistaiseksi saman katon alla toimivalla Kuhmon Autokatsastus Oy:llä luvat riittävät vain henkilö- ja pakettiautoille. Raskasta kalustoa palvellaan myös ympäri vuorokauden hyvin varustellulla huoltoautolla.

Yleisimmät varaosat ja suodattimet löytyvät helposti suoraan varaosamyymälästä. Varastossa on mm. laajasti jarrupuolen ja alustan osia, ja löytyypä silloin tällöin joku perävaunun akselikin. Lisäksi valikoimista löytyvät hydrauliikkaletkut- ja liittimet. Erikoisemmat varaosat saa tilattua pääsääntöisesti noin vuorokauden toimitusajalla. Vuonna 2014 yrityksen toiminta laajentui raskaan kaluston lisäksi myös henkilö- ja pakettiautojen korjaamotoimintaan.

Korjaamon tulevaisuuden haasteena on asentajapula, joka tuntuu olevan yleinen ongelma alalla. Janne-Pekka toteaa, että töihin pääsee kyllä jo riittävän kiinnostuksen alaan omaava tyyppi: valmis asentaja ei tarvitse olla, vaan työ ja vanhemmat asentajat opettavat töihin.